top of page
Zoeken

De buxusmot

De buxusmot, wie heeft er tegenwoordig geen last van? Heel Nederland staat vol met bruine buxushagen en dat komt allemaal door een klein vlindertje. Sinds een jaar of vijf woont het vlindertje in ons land en is sinds die tijd flink in aantal gestegen.


Het is een ongeveer vier centimeter grote witte vlinder met een donker randje aan zijn vleugels. Hij is afkomstig uit Azië en is waarschijnlijk met buxusplanten mee ingevoerd in Nederland. Vooral in Noord-Brabant is het een echte plaag voor tuineigenaren, maar hij verspreid zich zeker ook over de rest van het land.


De buxusmot legt zijn eitjes aan de onderkant van de buxusblaadjes, zodat de rupsen direct kunnen eten wanneer ze uitkomen. Ze eten eerst de onderkant van de blaadjes en eten naderhand het hele blad op van de buxus. In de winter verstoppen ze zichzelf in hun zelfgemaakte spinsels tussen de takjes of op de grond. In het voorjaar beginnen ze dan weer met eten en na twee weken in een cocon te hebben gezeten, komt hij als vlinder tevoorschijn. In Nederland zijn er wel 3 generaties per jaar en iedere vlinder legt wel zo’n 800 eitjes.


Veel mensen hebben hun buxus al uit de tuin verwijderd dus het leefgebied wordt volgend jaar een stuk kleiner. Ondanks dat er minder buxusplanten zijn, heeft de buxusmot toch zijn eitjes dit jaar nog volop gelegd. In april zullen de buxusplanten die er nu nog staan dan waarschijnlijk ook worden kaalgevreten. Bestrijding tegen de rupsen is mogelijk, maar dat leidt tot vogelsterfte. De vogels voeden hun jongen namelijk met de rupsen en die overlijden daardoor. Wij raden dan ook aan om de buxus te vervangen door een van de vele alternatieven. Kom gerust eens langs op onze kwekerij en vraag om advies!


470 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page